1997 Yılı İrmik ve Makarna İmalatındaki Randıman Durumu Tespiti Hakkında
100 kg Temizlenmiş sert buğdaydan; İrmik üretimi
İrmik : % 56 - 60
İrmik altı un : % 18 - 22
Kepek : % 19 – 23 aralarında elde edilmektedir.
İrmiğin 1.2.3. Derece olması randımanı değiştirmez. Genelde makarna üretimi ile iştigal eden işletmelerde irmik, makarnalık irmik üretimi ile yapılmaktadır.
100 kg temizlenmiş sert buğdaydan; Makarnalık irmik üretimi
Makarnalık irmik : % 60 – 65
İrmik altı un : % 16 – 20
Kepek : %19 – 23 aralarında elde edilmektedir.
YABANCI MADDE : Taş, toprak, sap, saman, toz vs tesisin temizleme işlemi ve buğdayın kirliliğine göre değişmektedir. Takriben %1 – 3 civarında olabilir. Ancak fazla kirli buğdaylarda bu oran daha yükselebilir. Bu yabancı maddeler getirisi olmayan bir firedir.
BUĞDAY ANALİZ ARTIĞI( KIRIK BUĞDAY) : Bunun oranı da değişkendir. Bu konuda kesin bir oran belirlenmemiş olmasına rağmen takriben % 8 – 11 civarında olabilir. Ancak daha fazla ya da daha az da çıkabilir. Buğday içerisindeki yabancı maddeler çıktından sonra da imalata sevkten önce buğday analiz artıkların (kırık buğdaydan) temizlendikten sonra temizlenmiş buğday olarak üretime sevk edilir.
Yukarıdaki oranlar ortalama rakamlar olup, bu oranlar üretim tesisinin teknolojik özelliklerini ve işlenen buğdayın kalite özelliklerine göre değişkenlik arz edebilir. Ayrıca yıllara göre buğday mahsulünün iklim şartları, o yılki haşere mücadelesi sonucunda buğday vasıflarındaki değişiklerde yukarıdaki randıman ve fire oranlarını etkileyebilir.
100 kg makarnalık irmikten; % 93 – 97 oranında makarna üretilir.
Makarna üretiminde meydana gelen aksaklıklar (elektrik kesilmesi, uzun süren arızalar, kalıp değişimi vs) ayrıca makarnanın ambalaj şekillerinin çok nazik ve naylon mamulden yapıldığı ve ambalajlanmış bu mamullerin stok, yer değiştirme ve kamyonlara yüklenmesi sırasında ambalaj ağız kısımlarının açılması veya torbaların, yırtılması neticesinde bir miktar mamul makarna olarak satılmaz duruma gelmektedir.bu mallar ya çöpe atılmakta veya düşük fiyatla hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Bu olay ise üretim miktarını; % 0,5 ile % 1,5 oranı arasında değiştirmektedir.