loading

Sosyal medya hesaplarınızla hızlı giriş yapabilirsiniz.

Buğdayın İmalatı Esnasında ve Bulgur Olması Sırasındaki Fire ve Zayiat Oranları Hakkında

  1. Buğday’ın kamyonlardan boşaltılması esnasında 100 kg’da %1 oranında fire verdiği
  2. Buğday’ın imalat esnasında, yıkama ameliyesinde çıkan taş, toprak ve su yüzeyine çıkan çöp vs. den dolayı; %1 oranında fire verdiği.
    1. ve 2. Maddelerde belirtilen fire oranı yekünde %2 olup çıkan taş, toprak kullanım alanı olmadığında dökülür, diğer yan ürünler bulgur unu, kepek yemlik (kırık buğday) genelde hayvan yemi olarak ve yem sanayinde kullanılır.

Buğday’ın Buşgur Olma Aşamasında Meydana Gelen Yan Ürünler ve Oranları;

100 Kg Buğday’dan;

%72 oranında çekilmiş bulgur (köftelik – pilavlık)

%8 oranında bulgur unu

%10 oranında kepek

%8 oranında yemlik (kırık buğday)

%2 oranında fire

Firmanın Sortex Kullanması Durumunda;

%68 oranında çekilmiş bulgur (köftelik – pilavlık)

%8 oranında bulgur unu

%10 oranında kepek

%8 oranında yemlik (kırık buğday)

%4 oranında yemlik

%2 oranında fire meydana gelir.

Aşurelik buğdaydan un çıkmadığından yukarıdaki oranlara un oranı hariç olup ortalama 100 kg buğdaydan 80 kg aşurelik buğday elde edilir.

Çekilmiş aşurelik buğday da ise %8 oranında un meydana geldiğinden 100 kg buğdaydan; 72 kg çekilmiş aşurelik buğday elde edilir.

Bu oranlar mahsulün durumuna ve iklim şartlarına göre %1-2 oranında değişir.