Uluslararası Eşya Taşımacılığı/Hazar Geçişleri Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza ulaşan bir yazıda, COVID 19 salgının tüm dünyada etkisini göstermeye devam etmesi ve Türkmenistan güzergahının komple taşıt (çekici+yarı römork) trafiğine halen kapalı olması nedeniyle, özellikle Hazar Denizi üzerinden Orta Asya ülkelerine yarı römork (dorse) taşımacılığı yapan firmalarımızca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yapılan çekici+yarı römork değişikliği başvurularında ciddi artış yaşandığının belirlendiği iletilmiştir.

Bu sebeple, bu güzergahı kullanan firmalara kolaylık sağlaması amacıyla, Gürcistan’a açılan sınır kapılarımızdan Hazar güzergahı (Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi-Türkmenistan) kullanılarak Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Afganistan varışlı taşımalarda geçerli olmak üzere, yurtdışına çıkacak Türk plakalı çekicilerin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ayrıca başvuru yapılması gerek duyulmaksızın, kendi firmalarına (grup firmaları dahil) kayıtlı başka bir römork ile ülkemize dönüş yapmalarına (96 saatten önce dönüş yapmamaları ve Azerbaycan-Türkmenistan Ro-Ro kullanımına ilişkin belgelerin ilgili Bakanlıkça sonradan yapılabilecek kontroller için muhafaza edilmesi kaydıyla) müsaade edildiği bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunulur.