Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) odamıza ulaşan bir yazıda, Türkiye ve Moldova arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, ticaretin ve yatırımların arttırılması ve iki ülke arası potansiyel işbirliği alanlarının belirlenmesi konularının esas alarak, Moldova’ya yönelik çalışmaların sürdürüldüğü bildirilmektedir. Bahse konu çalışmalar kapsamında, 15 Aralık 2020 tarihinde, TOBB ve Moldova Ticaret ve Sanayi Odası (CC RM) tarafından “Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu” kurulmasına Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu, genel olarak, Türkiye ile Moldova arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişimine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Bahse konu Oda Forumu’nun görevleri, oluşumu ve üye yapısına ilişkin bilgi aşağıdaki ekte sunulmuştur. Türkiye, Moldova’daki yabancı yatırımlar arasında birinci sırada yer almaktadır. Türk şirketleri Moldova’da 6 bin istihdam yaratmıştır. Türk müteahhitleri yaklaşık 620 milyon ABD Doları değerinde 45 proje tamamlamıştır. Türkiye ve Moldova arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde ticaret hacmi 600 milyon civarına ulaşmıştır. Bu rakamın 1 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

Ülkemizden Moldova’ya örme mensucatlar, domates, turunçgiller, tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar, kağıt havlu vb. hijyenik ürünler, alüminyumçubuk ve profiller ve sentetik lif ipliği vb. ihraç edilirken, ülkemiz Moldova’dan ayçiçeği tohumu, sökülecek gemiler, kolza tohumları, dermi/çelik döküntü ve hurdaları ve buğday mahlutları vb. ithal etmektedir. Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’na üye olmak için TOBB İkili Odalar web sitesi https://tobb.org.tr/ikiliodalar/TurkiyeMoldovaTSO/ linkinde er alan “Üyelik Başvuru Formu”nun doldurulması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

EK: Türkiye-Moldova TSO Broşür (3 Sayfa)