loading

Sosyal medya hesaplarınızla hızlı giriş yapabilirsiniz.

ICS2 ve NCTS Kullanımında Bulgaristan Gümrük İdaresine ENS Sunulması Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza iletilen yazıda, Avrupa Birliği'nde (AB) devreye alınan İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) ve Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi Faz 6'nın (NCTS P6) uygulanmasına ilişkin olarak Bulgaristan'a tanınan derogasyonun 1 Haziran 2026 tarihi itibarıyla sona ereceği ve bu tarihten itibaren Giriş Özet Beyan (ENS) verilerinin ICS2 üzerinden iletilmesinin zorunlu olacağı bildirilmiştir.

Konuya ilişkin olarak Bulgaristan Gümrük İdaresinden alınan ve ilişikte yer alan bilgilendirmede, 1 Haziran 2026 sonrası süreçte "Kombine Beyanlar" (Transit Beyanı + ENS) kapsamında teknik hazırlıkların devam ettiği, ekonomik operatörlerin Bulgaristan Gümrük İdaresi E-Portalı'na kayıt yaptırmaları ve ICS2 (STI–STP) Trader Portal üzerinden ENS beyanlarını sunmalarına yönelik teknik talimatların paylaşıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca ENS beyanlarının yalnızca taşıyıcılar (carrier) tarafından değil, temsilciler (representative) aracılığıyla da sunulabileceği belirtilmektedir.

Ülkemizden AB'ye veya AB üzerinden üçüncü ülkelere sevkiyat gerçekleştiren firmalarımızın gerekli hazırlıkları tamamlamaları önem arz etmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

Detaylı Bilgi İçin

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BİRİMİ