Fransa'ya İhracatta Karşılaşılan Dolandırıcılık Teşebbüsleri Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Odamıza ulaşan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü'nden iletilen yazıda Liyon Ticaret Ataşeliği; son zamanlarda ihracatçıların Fransa’dan irtibata geçen bazı kişilerin, Fransa’da yerleşik ünlü perakende zincirleri veya tanınmış firmalar adına kendilerinden ürün alacaklarını, ancak ödemeyi sadece kendi belirledikleri şekilde yapacaklarını ifade ettikleri dile getirilmektedir.

Yazının devamında, Fransa’nın en büyük perakende zincirlerinin veya tanınmış firmalarının adını kullanarak ve kendilerini söz konusu firmaların satış müdürü olarak gösteren kişilerin firmalarımızla irtibata geçerken Fransa’da kayıtlı telefon numaraları üzerinden arama yaptıkları, söz konusu numaraların başka ülkeler üzerinden alındığının tespit edildiği, söz konusu zincir marketlerden birinin satış müdürü ile yapılan telefon görüşmesinde birçok yerden bu tarz bilgilerin kendilerine iletildiği ve konunun polise yansıtıldığı bildirilmektedir.

Özellikle ayakkabı, sıvı yağ ve kırtasiye sektörlerimizde faaliyet gösteren firmalarımızdan alım yapmak isteyen söz konusu kişilere karşı firmalarımızın dikkatli olması gerektiği, bu çerçevede firmaların, Fransız firmalarının veya ünlü perakende zincirlerinin ismini kullanarak kendilerine ulaşan ve ürün almak isteyen kişilerle ilgili olarak belirtilen Fransız firmasının genel merkezini arayarak, çalışanları olup olmadığının ve siparişin ismi kullanılan kişi tarafından verilip verilmediğini kontrol etmelerinin büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.

Firmalarımızla iletişime geçen kişilerce kullanılan e-posta adresinin Fransız firmasının ismini taşıyan bir uzantısının olmasına, Fransız firmasının resmi evraklarının kendilerine iletilmesine (bilanço vb.) yapılan tekliflerde veya sözleşmelerde Fransız firmasının mührünün kullanılmasına dikkat edilmesinin bundan sonra firmaların kayıplar yaşamaması açısından önem arz ettiği vurgulanmaktadır.

Bilgilerinize sunulur.