TOBB DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGE TOPLANTISI KONUŞMA METNİ

27 Nisan 2021

ŞEHRİMİZ GEÇEN YIL PANDEMİNİN ZORLU KOŞULLARINA RAĞMEN 7 MİLYAR 935 MİLYON DOLAR İHRACATLA REKOR KIRMIŞTIR.

İLLER BAZINDA 5. SIRADA YER ALMIŞTIR.

BU YILIN OCAK AYINDA İSE ŞEHRİMİZDEN GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 8,9 ORANINDA ARTIŞLA 670 MİLYON 511 BİN DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR.

OCAK AYINDA ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZDEKİ ELEKTRİK TÜKETİMİ GEÇEN YILIN OCAK AYINA GÖRE YÜZDE 11.41 ORANINDA ARTMIŞTIR.

BU DA GAZİANTEP’İN ÜRETTİĞİNİN, İSTİHDAM ETTİĞİNİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİDİR.

BU GELİŞMELER DOĞRULTUSUNDA,

TOBB BAŞKANI OLARAK SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNDE VE ALINAN KARARLARDAKİ ETKİNLİĞİNDEN DOLAYI SAYIN BAŞKANIMIZ RİFAT HİSARCIKLIOĞLU’NA TEŞEKKÜR EDİYORUM.

SANAYİCİLER OLARAK SON DÖNEMDEKİ EN BÜYÜK SORUNLARIMIZIN BAŞINDA LOJİSTİK GELMEKTEDİR.

SALGINA RAĞMEN ÜRETİYORUZ, ZORLUKLARA RAĞMEN PAZAR DA BULUYORUZ ANCAK, DÜNYA ARMATÖRLERİNİN UYGULAMALARINDAN DOLAYI KONTEYNIRLARIMIZI GÖNDERMEKTE SORUN YAŞIYORUZ.

BANKA FAİZLERİ KONUSUNDA ÜRETİCİLERİMİZ BÜYÜK BİR MAĞDURUYET YAŞIYOR. YÜKSEK FAİZ NEDENİYLE YATIRIMLAR DA AKSIYOR. FAİZLERİN MAKUL SEVİYELERE ÇEKİLMESİ EN BÜYÜK ÖNCELİKELRİMİZ ARASINDA YER ALIYOR.

- SAYIN MİLLETVEKİLİMİZ NEJAT KOÇER’ İN ÇABALARIYLA MAKARNA İHRACATINA YASAK GETİRİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNMUŞTUK. KONU SAYIN BAKANIMIZ RUHSAR PEKCAN’A İLETİLMİŞTİ. YASAĞIN UYGULAMAYA KONMASI ERTELENDİ. SAYIN BAKANIMIZA VE SAYIN MİLLETVEKİLİMİZ NEJAT KOÇER’E KONUYA GÖSTERMİŞ OLDUKLARI HASSİYETTEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM.

-İHRACAT YAPILAN ÜLKELERİNDEN GELEN NAKİTLERİN İHRACAT OLARAK DÖVİZ ALIM BELGELENDİRİLMESİNDE (DAP) 30 BİN DOLAR KISITI OLMASI ÜRETİCİ FİRMALARI SIKINTIYA SOKUYOR. DAHA ÖNCE 100 BİN OLAN BU RAKAMIN BUGÜN İÇİN EN AZ 50 BİN DOLARA KADAR ÇIKARILMASI İHRACATÇILARIMIZ AÇISINDAN ÖNEM ARZ EDİYOR.

-MAKİNE İHRACATINDA NAKLİYE/LOJİSTİK VE MONTAJ SÜRELERİ UZUN OLMASINDAN DOLAYI TAHSİLATI DA UZUN SÜRDÜĞÜ İÇİN İHRACAT BEDELİNİN ÜLKEMİZE GETİRİLMESİ İÇİN 6 AYLIK SÜRECİN SONUNDA PARANIN GİRİŞİ YAPILMADIĞI TAKDİRDE MALİYE TARAFINDAN FİRMALARA UZATIM UYARISI GELMEKTEDİR. PARA GİRİŞİ OLMADIĞI TAKDİRDE 6 AY SONRA EVRAK İSTENMEK YERİNE PARA GİRİŞİNİN 2 YILA KADAR OTOMATİK OALRAK UZATILMASINI TALEP EDİYORLAR.

-ÜLKEMİZDE KADIN İŞ GÜCÜNDE KATILIM MAALESEF ÇOK DÜŞÜK. BU NOKTADA SGK VE BENZERİ DESTELERLE KADINLARIMZIN İŞ GÜCÜNE KATILIMI İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK YAPILABİLİR.

- GAZİANTEP SANAYİ ODASIMIZ VE İPEKYOLU KALKINMA AJANSI (İKA) İŞBİRLİĞİNDE GAZİANTEP’TE MAKİNA-METAL LABORATUVARI VE ISIL İŞLEM MERKEZİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRÜDÜRYORUZ.

MERKEZİN KURULMASIYLA ŞEHRİMİZDE VE BÖLGEMİZDE MAKİNE-METAL SEKTÖRÜNDE ÜRETİM GERÇEKLEŞTİREN FİRMALARIMIZ BAŞKA İLLERE GİTMEK ZORUNDA KALMAYACAK VE DAHA NİTELİKLİ ÜRÜNLER ÜRETEBİLECEK.